Maria Ciobanu: Curajul unui deputat PLDM

Deputatul PLDM, Maria Ciobanu, i-a sugerat prim-vicepreşedintelui Parlamentului şi prim-vicepreşedintelui PD, Vlad Plahotniuc, să-şi dea demisia din funcţie alături de procurorul Valeriu Zubco, pe care l-ar proteja pentru a-şi promova interesele. Potrivit Mariei Ciobanu „Procurarura Generală a fost folosită drept bîtă pentru a compromite toate instituţile statului”.

„Pe exemplul domnului Plahotniuc m-am convins că se poate să sfidezi o lume. Să crezi că bogăţia pe care o ai îţi permite să controlezi tot ce mişcă în ţara asta. Lăsaţi politica. Pentru început coborîţi din prezidiul Parlamentului iar apoi căutaţi-vă de afacerile dvs. Lipsa de reguli şi principialitate sînt inadmisibile în politică. Cu bani şi frică nu faci politică”, a declarat Maria Ciobanu, după care a venit cu un mesaj şi pentru preşedintele PD, speakerul Marian Lupu. „Dle preşedinte al parlamentului Marian Lupu, nu cred că nu înţelegi pericolul la care ne expuneţi pe toţi şi anume mafiotizarea RM…”

Discursul deputatei PLDM, Maria Ciobanu rostit în cadrul Ședinței Extraordinare a Parlamentului

Stimați legiuitori, iată-ne ajunși și la momentul când este imperios necesar să susținem în fața celor care ne-au încredințat votul, testul de moralitate și demnitate. Dacă astăzi îl picăm, responsabilitatea trebuie să și-o asume toți acei, spusa lui Eminescu: “…care vorbe mari aruncă, /Numai banul îl vânează și câștigul fără muncă.”

Tragedia care s-a produs în Pădurea Domnească, volens nolens, ne-a trezit din starea “poate că nu este chiar atât de grav, poate că se mai poate de făcut ceva…” Nu se mai poate de făcut nimic altceva decât de smuls răul din rădăcină. Răul sădit de o instituție condusă mai mult decât defectuos. Astăzi nimeni nu are nici o îndoială că Procuratura Generală a devenit un instrument abil de tăinuire a unor crime, fabricare a dosarelor și, în consecință, a devenit o bâtă politică.

Comportamentul din ultima lună (dar poate și din ultimii trei ani) al Procurorului General seamănă cu zbaterea unei năpârci atunci când este călcată. Aici vreau să amintesc despre comunicatul emis de procurorul general în data de 8 ianuarie, un comunicat plin de venin, un discurs care încă o dată a demonstrat că Procuratura nu este un organ independent și nici nu este unul profesionist. Reacțiile procurorului general – în ultimul timp numai nu spunea direct – stați că vă cos la fiecare câte ceva…. Fapt ce se întâmplă și acum, sunt sigură că vor urma multe “știri breaking news sau șocante” – dar în care nu va mai crede nimeni. Și o să explic și de ce: În toate aceste presupuse ilegalități care au fost menționate de Procuratura Generală, nu au fost deschise dosare sau ele au fost deschise în grabă, atunci când i-a convenit.

Stimați deputați, procurorul general a încercat să explice plecarea lui datorită presiunilor politice. Vreau să-i amintesc domnului procuror că el pleacă din funcție pentru că a participat la o crimă și a încercat tăinuirea ei, ci nu ca o victimă politică.

Noi, domnule Procuror, și conducere a Parlamentului, nu ne temem de presiunile pe care veți încerca să le faceți, deoarece știm că suntem mai puternici decât minciuna.

Din nefericire, răul cel mare nu este procurorul general și nici toți demnitarii care au format frăția, gen siciliană, de la vânătoarea de elită. Procuratura Generală a fost folosită de către cineva drept bîtă pentru a compromite toate instituțiile de drept ale statului Republica Moldova. Din prima zi, când s-a format AIE, mă tot întreb: unde s-a pierdut intenția noastră de a clarifica cu preluările de proprietate publică, cu atacurile raider etc.?

Întrebarea pe care o adresează cetățenii Republicii Moldova, de la mic la mare, e cine a coordonat și încurajat aceste acțiuni? Cum se explică o coordonare atât de judicioasă a tuturor evenimentelor? De ce un număr impunător de instituții media au luat apă în gură despre cazul vânătoarea în Pădurea Domnească? Cât de credibilă este ancheta desfășurată de procuratură în tot acest timp, dacă procurorul general, implicat în acest caz, s-a aflat la conducerea acestei instituții? Cine crede astăzi în ceea ce emite această instituție? Cine crede că ceea ce a făcut această instituție nu este politizat? De ce nu a venit nimeni la fața locului să preleve probe, iar un dosar se deschide doar pe 25decembrie, în mare taină? Cine a încurajat această tăcere? De ce s-a ținut în secret atâta timp lista participanților la vânătoare?

Stimați colegi, am să încerc să răspund eu, cel puțin, la ultima întrebare. Am văzut cu toții lista sau listele în presă și aici parcă se explică tot.

În februarie 2010, procurorul general, la un post privat de televiziune, afirma cu vehemență: “Nu am nici o relație cu omul de afaceri Plahotniuc, nu-i sunt nici neam, nici frate, nici cumnat, nu am nici o relație cu el…” Astăzi, aflăm cu stupoare, că același procuror este complice suspectat la tăinuirea unei crime împreună cu cel care gestionează afacerile domnului prim-vicepreședinte, iar altul coordonează o parte din mass-media pe care o are și care a tăcut atât de jalnic mult timp.

Pe exemplul domnului Plahotniuc m-am convins că se poate să sfidezi o lume, să crezi că bogăția pe care o ai îți permite să controlezi “tot ce mișcă-n țara asta…” Domnule Plahotniuc, vă cunosc bine părinții, îi respect sincer. Nu îmi este ușor azi să vă îndemn, dar am să o spun: lăsați politica, pentru început coborâți din prezidiul Parlamentului, iar apoi căutați-vă de afacerile Dvs. Lipsa de reguli și principialitate sunt inadmisibile în politică. Dacă cu adevărat vreți binele Republicii Moldova, cetățenilor ei, partidului din care faceți parte și coaliției de guvernare – uitați de visurile Dvs. onirice (halucinante) de a fi stăpân pe viață și destine. Cu bani și frică nu faci politică.

Domnule Președinte al Parlamentului, nu cred că nu înțelegeți pericolul la care ne expuneți pe toți, și anume, mafiotizarea Republicii Moldova.

Stimați colegi, ceea ce s-a întâmplat după data de 6 ianuarie, când am aflat despre acest caz, este grav. S-a demonstrat un legământ nociv dintre Procuratura Generală și factorul politic.

Acum ni se transmit mesaje ca ne vom trezi toți cu dosare, mă adresez către cel care îi acoperă, adică către cel care îl acoperă: noi nu avem de ce ne teme, fiindcă suntem împreună cu cetățenii noștri, iar ei înțeleg totul…

Stimați aleși ai poporului, dacă am admite, prin absurd, că totul ce se vorbește despre Vlad Plahotniuc este o percepție greșită, generată de dușmanii dumnealui, oricum ar trebui să-și dea demisia, pentru că imaginea pe care o creează Republicii Moldova este una contraproductivă pentru vectorul nostru european.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top
Deputatul Maria Ciobanu - Pagină oficială