Luare de cuvînt 18 iulie 2014

Domnule preşedinte al Parlamentului, vicepreşedinţi,

stimaţi colegi deputaţi,

Iată-ne iarăşi în faţa unei moţiuni simple, procedeu parlamentar, prin care un grup de deputaţi îşi exprimă atitudinea dezaprobatoare faţă de politicile din domeniul educaţiei, în general, şi faţă de metodologia de desfăşurare a BAC-lui, în special. Un lucru firesc la prima vedere, dar nu şi pentru fracţiunea partidului comuniştilor, pentru ei moţiunea devenind un instrument de hărţuire şi calomniere a unui ministru care chiar îşi propune insistent să reformeze sistemul educaţional, dar nu să mimeze o reformă, aşa cum au făcut-o toţi miniştrii comunişti sau susţinuţi de partidul comuniștilor. Că această moţiune este un instrument de hărţuire a spus-o chiar deputatul Gheorghe Anghel, care a atenţionat-o pe doamna ministru, atunci cînd prezenta proiectul Codul Educaţiei, să-şi păstreze energia pentru că vine examinarea moţiunii de demisie a domniei sale. Domnule deputat Anghel, este regretabil faptul că v-au rămas apucături de miliţian sovietic. Cine îi doreşte binele statului Republica Moldova, cetăţenilor lui, chiar dacă se află în opoziţie, preferă să tacă atunci cînd un ministru este exact la locul lui, dar doamna ministru Maia Sandu este omul potrivit la locul potrivit.

Acum voi trece la obiectul moţiunii simple care este BAC-ul 2014, precum şi optimizările din sistem. Ce să spun? Rezultatele examenelor de bacalaureat nu fericesc pe nimeni: nici pe elevi, nici pe profesori, nici pe părinţi şi nici pe diriguitorii sistemului educaţional. S-o luăm însă pe îndelete… Ce îi deranjează cu adevăratele pe colegii parlamentari comunişti? Care sunt “păcatele” actualului ministru Maia Sandu de cer comuniştii a doua oară demisia domniei sale? Am dorit iniţial să răspund la aşa-zisele puncte motivaţionale, dar este ridicol să vă mai spun că niciun element din cele utilizate la examenul de BAC n-a putut influenţa nota elevului. Vina, tovarăşi comunişti, o poartă sistemul, care, pur şi simplu, nu rezistă cerinţelor zilei şi nu rezistă demult. În ce aţi transformat dumneavoastră, guvernarea comunistă, BAC-ul, după ce, peste noapte aţi schimbat statutul şcolilor medii în licee, a fost în fapt o practică dezastruoasă care va rămîne înscrisă în analele învăţământului preuniversitar drept o filă ruşinoasă, un dezmăţ adevărat. O spun, doamnă Şupac, nu din cele citite, auzite sau dând frâu liber imaginaţiei. O spun din trăirile profesorilor oneşti, ale liceenilor care învăţau şi aveau o medie mare, dar se pomeneau după examenul de BAC că au notele chiulangiilor sau chiar mai mici. Nu elevii se pregateau de BAC, ci un grup de profesori universitari, care formau echipe de rezolvare a testelor contra plată la toate materiile. De exemplu, pentru nota „7” – o sumă, pentru nota „8” – altă sumă şi tot aşa. Nu se lăsau mai prejos nici profesorii la clasă, întrucât au înţeles că se poate să facă şi ei un ban, cu atât mai mult că nu profesorii universitari i-au învăţat pe aspiranţii la diploma de BAC. Cu regret, nu lipseau din schema de fraudare a BAC-ului preşedinţii Centrelor de BAC, Centrelor de Evaluare, precum şi angajaţi ai Ministerului Educaţiei. Se ştia despre aceste practici strigătoare la cer? Da! „De la vlădică până la opincă”, dar mai departe de elaborarea de la an la an a unei metodologii „grozave” de desfăşurare a BAC-ului, nu se mergea. Actuaul ministru al educaţiei doar atât face: veghează cu stricteţe la implementarea metodologiei, punct cu punct, literă cu literă.
S-a perimat sistemul, autori ai moţiunii, dat fiind faptul că nu v-aţi dorit să schimbaţi nimic pe parcursul guvernării dvs. Este arhicunoscut faptul că aţi mizat întotdeauna pe un electorat mediocru, care nu analizează, nu compară, nu pune nimic la îndoială, ci înghite balivernele dvs. Până nu demult, tovarăşe Voronin, în satele noastre se mai credea că Dvs şi ortacii Dvs sunteţi într-adevăr proletari. Mare a fost uimirea lor când au auzit din presă ce bogăţii deţineţi şi ce scheme aţi cimentat de spălare a banilor în toate instituţiile statului. Aceasta a fost preocuparea Dvs, iar în sistemul educaţional aţi alimentat mediocritatea. Vă sunt cunoscute expresiile: “să vină banii, nu contează cum”, “n-am”, “îmi trebuie”, “dă-mi!” Aţi încurajat şi întronat lipsa de respect faţă de menirea dascălului şcolar şi încremenirea în proiecte pe bani puţini, uneori mai mulţi, dar siguri, adică livraţi lunar, indiferent de performanţă. V-o spun eu, profesoară de liceu, inspector şi şef Direcţie educaţie.
Stimaţi deputaţi, din 2007, atunci cînd eram în fruntea învăţământului raionului Nisporeni, la ordinea de zi era optimizarea instituţiilor educaţioanale. Chiar dacă guvernarea era una comunistă, noi, corpul profesoral din învăţământul preuniversitar, am înţeles că optimizarea este dureroasă, dar necesară, aşa cum banul trebuie să urmeze elevul. Nu este logic, nu este corect, chiar este inadmisibil să cheltui sume enorme de bani pentru încălzirea unor edificii în care activează profesori şi copii număraţi pe degete.

Deja ajunşi în opoziţie, stimaţi parlamentari comunişti, unica iniţiativă raţională pe care aţi avut-o şi care viza educaţia, adică optimizarea, deoarece în rest au fost doar iniţiative, gen impunerea studierii unei istoriei integrate, recomandarea manualelor care denaturau adevărul istoric, acordarea gradelor didactice profesorilor docili dvs, fără a respecta regulamentul, transformarea şcolilor medii în licee fără a se ţine seamă de pregătirea cadrelor didactice şi necesitatea propriu –zisă a deschiderii lor şi alte neghiobii de acest fel, zic, unica iniţiativă raţională, şi anume, cea de optimizare a instituțiilor educaționale, a fost transformată în armă politică şi într-un eventual refren electoral, pe care deja îl cîntaţi în cor. Aşa cum eficienţa optimizării instituţiilor educaţionale începe deja să dea roade, rezultă deci că proiectul este unul de succes. Felicitări dumneavoastră, tovarăşi comunişti, că aţi pus începutul optimizării instituţiilor, felicitări şi actualei guvernări care încearcă să ducă la capăt un proiect născut dintr-o necesitate vitală.

Nu vă pasă Dvs, deputaţi comunişti, de calitatea educaţiei, ceea ce vă deranjează cu adevăratelea este faptul că doamnei ministru al Educaţiei i-ar putea reuşi modernizarea sistemului astfel încât elevii şi studenţii să dobândească aptitudini şi competenţe, iar ei, cu siguranţă, nu pot fi electorii partidului comuniştilor şi nici ai socialiştilor, nu pot să-şi dorească Uniuni vamale şi euroasiatice, nu pot sluji alt stat. Daţi-mi barem un indiciu să cred că nu am dreptate şi că vă doriţi să fie modernizat sistemul educaţional. Este mai uşor să scrii o moţiune simplă din câteva propoziţii împrăştiate haotic, decât să vii cu experienţa şi bunele intenţii pentru a reforma un sistem care nu mai rezistă timpului.
În încheiere, stimaţi autori ai moţiunii, vă propun să încercaţi un exerciţiu de creativitate şi inteligenţă, deoarece aţi devenit ridicoli şi societatea nu mai reacţionează la moţiunile dumneavoastră, iar pe doamna ministru Maia Sandu o încurajez să persevereze, să facă în continuare dovada unei viziuni moderne de reformare a sistemului educaţional.

Maria CIOBANU

Deputat în Parlamentul Republicii Moldova

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top
Deputatul Maria Ciobanu - Pagină oficială