A intrat în vigoare LEGEA CODUL EDUCAȚIEI

codul-eduic

Ieri, 23 noiembrie, A INTRAT ÎN VIGOARE LEGEA CODUL EDUCAȚIEI.

Este o lege care s-a lăsat mult așteptată de către corpul profesoral al Republicii Moldova. Au fost nenumărate discuții, audieri publice, opinii contradictorii, rezistență dură chiar din partea acelora care era de datoria lor să-l susțină, implicarea factorului politic, dar… s-a reușit să fie adoptat în această legislatură.
Codul Educației aduce multe noutăți în sistem, dar cel mai mult mă bucură că în el este spus fără echivoc că limba pe care o studiază elevii este româna, limba rusă se va studia doar dacă pentru ea va opta elevul, managerii școlari vor fi desemnați în funcție prin concurs și nu pe un termen nedeterminat, așa cum prevedea Legea învățământului din 1995. Evaluarea profesorilor și a instituțiilor educaționale se va face de către instituții autonome, angajații cărora vor fi de asemenea selectați și desemnați prin concurs.
Aceste și multe alte prevederi ale Codului Educației vor duce la schimbarea statutului cadrului didactic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top
Deputatul Maria Ciobanu - Pagină oficială